Mt 22,34-40: A NAGY PARANCSOLAT

Halász Zsolt

34Οἱ δὲ Φαρισαῖοι ἀκούσαντες ὅτι ἐφίμωσεν τοὺς Σαδδουκαίους συνήχθησαν ἐπὶ τὸ αὐτό. 35καὶ ἐπηρώτησεν εἷς ἐξ αὐτῶν νομικὸς πειράζων αὐτόν 36Διδάσκαλε, ποία ἐντολὴ μεγάλη ἐν τῷ νόμῳ; 37ὁ δὲ ἔφη αὐτῷ Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν θεόν σου ἐν ὅλῃ * καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου· 38αὕτη ἐστὶν ἡ μεγάλη καὶ πρώτη ἐντολή. 39δευτέρα * ὁμοία αὕτη Ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. 40ἐν ταύταις ταῖς δυσὶν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος κρέμαται καὶ οἱ προφῆται.

Amikor a farizeusok meghallották, hogy a szadduceusokat elhallgattatta, összegyűltek. Egyikük pedig, egy törvénytudó, kísérteni akarta őt, és megkérdezte tőle: Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben? Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.” Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.

Azt gondolnánk, hogy a farizeusok örültek annak, hogy a szadduceusok el lettek némítva. Azt a kérdést, amit a szadduceusok általában arra használtak, hogy a szadduceusokat csapdába ejtsék, Jézus megválaszolta. A farizeusok viszont túl büszkék voltak ahhoz, hogy pozitív hatással legyen rájuk és elfogadják Jézust. Jézus válasza teológiai győzelmet biztosított számukra a szadduceusok fölött, de ők sokkal inkább abban voltak érdekeltek, hogy Jézust legyőzzék, mint hogy megismerjék az igazságot.

A farizeusok, akik 635 törvényt tartottak nyilván, gyakran megkísérelték megkülönböztetni a fontosakat a kevésbé fontosaktól. Tehát egyikük, egy “törvénytudó” (szakértő a törvények területén) megkérte Jézust, hogy azonosítsa be a legfontosabb törvényt. Jézus az 5Móz 6,5-ből és a 3Móz 19,18-ból idézett. Ennek a két parancsnak a betartásával az ember minden más parancsot is teljesít. Ez a két parancs összegzi a Tízparancsolatot és a többi erkölcsi törvényt a zsidó Bibliában.

szovegzar

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: