Mt 26,69-75: PÉTER MEGTAGADJA JÉZUST

Halász Zsolt

69Ὁ δὲ Πέτρος ἐκάθητο ἔξω ἐν τῇ αὐλῇ· καὶ προσῆλθεν αὐτῷ μία παιδίσκη λέγουσα Καὶ σὺ ἦσθα μετὰ Ἰησοῦ τοῦ Γαλιλαίου· 70ὁ δὲ ἠρνήσατο ἔμπροσθεν πάντων λέγων Οὐκ οἶδα τί λέγεις. 71ἐξελθόντα δὲ εἰς τὸν πυλῶνα εἶδεν αὐτὸν ἄλλη καὶ λέγει τοῖς ἐκεῖ Οὗτος ἦν μετὰ Ἰησοῦ τοῦ Ναζωραίου· 72καὶ πάλιν ἠρνήσατο μετὰ ὅρκου ὅτι Οὐκ οἶδα τὸν ἄνθρωπον. 73μετὰ μικρὸν δὲ προσελθόντες οἱ ἑστῶτες εἶπον τῷ Πέτρῳ Ἀληθῶς καὶ σὺ ἐξ αὐτῶν εἶ, καὶ γὰρ ἡ λαλιά σου δῆλόν σε ποιεῖ· 74τότε ἤρξατο καταθεματίζειν καὶ ὀμνύειν ὅτι Οὐκ οἶδα τὸν ἄνθρωπον. καὶ ⌐ εὐθὺς ¬ ἀλέκτωρ ἐφώνησεν· 75καὶ ἐμνήσθη ὁ Πέτρος τοῦ ῥήματος Ἰησοῦ εἰρηκότος ὅτι Πρὶν ἀλέκτορα φωνῆσαι τρὶς ἀπαρνήσῃ με, καὶ ἐξελθὼν ἔξω ἔκλαυσεν πικρῶς.

69 Péter pedig kinn ült az udvaron. Odament hozzá egy szolgálóleány, és így szólt: Te is a galileai Jézussal voltál. 70 Ő azonban tagadta mindenki előtt, és ezt mondta: Nem tudom, mit beszélsz. 71 Mikor pedig kiment a kapuba, meglátta őt egy másik szolgálóleány, és ezt mondta az ott levőknek: Ez a názáreti Jézussal volt. 72 Ő ismét tagadta: Esküszöm, hogy nem ismerem azt az embert. 73 Kis idő múlva az ott álldogálók mentek oda, és így szóltak Péterhez: Bizony, közülük való vagy te is, hiszen a beszéded is elárul téged. 74 Akkor átkozódni és esküdözni kezdett: Nem ismerem azt az embert. És nyomban megszólalt a kakas. 75 Péter visszaemlékezett Jézus szavára, aki azt mondta neki: Mielőtt megszólal a kakas, háromszor tagadsz meg engem. Azután kiment onnan, és keserves sírásra fakadt.


69-75. Korábbi tiltakozása ellenére (33. vers) Péter megtagadja Jézust. A Péter és Jézus viselkedése közötti kontraszt kirívó. Jézus valóban bevallja identitását még akkor is, ha az életébe fog kerülni.Péter még azt is elutasítja, hogy ismeri Jézust, ráadásul a 74. vers szerint önmagát lekötelező esküt is tett erre két szolgálólány és meg egy meg nem nevezett személy előtt.

Három szakasza volt Péter tagadásnak. Először zavartnak tetette magát és megpróbálta a elterelni a figyelmet. Másodszor esküt alkalmazva elutasította, hogy egyáltalán ismerné Jézust. Harmadszor fogadkozott, hogy nem ismeri Jézust. Azok a keresztények, akik elutasítják, hogy ismerik a Krisztust, gyakran elkezdik finoman ugyanezt teszik azáltal, hogy színlelik, hogy nem ismerik őt. Amikor vallási, hitbeli témák és problémák kerülnek elő egy beszélgetés során, akkor vagy elmennek onnan, vagy azt tettetik, hogy nem ismerik a válaszokat. Egy kis nyomásgyakorlással arra is rábírhatjuk őket, hogy határozottan letagadják a Krisztussal való kapcsolatukat. Ha azon kapod magad, hogy finoman megpróbálod a beszélgetést úgy irányítani, hogy ne kelljen a Krisztusról beszélgetni, akkor figyelj! Ekkor már azon az úton vagy, ami a megtagadáshoz vezet.

73. Kis idő múlva – A Lk 22,59 azt mondja: Körülbelül egy óra múlva… / a beszéded is elárul téged – Péternek galileai akcentusa volt, ami Jeruzsálemben feltűnő volt, mivel a galileai arámi akcentus jelentősen különbözött a jeruzsálemi arámitól.

74. Mielőtt megszólal a kakas – Felidézi a 34. verset. Péter visszaemlékezik hiú dicsekvésére és keservesen sír.

Az, hogy Péter letagadta, hogy ismerné Jézust – esküvel és fogadalommal -, nem azt jelenti, hogy tisztességtelen nyelvezetet használt volna. Ez olyan jellegű beszéd volt, amilyet az ember a bíróság előtt használ. Péter megesküdött arra, hogy nem ismerte Jézust (azelőtt), és olyan a beszélgetést úgy irányította, mintha ezzel átkot hívna magára, amennyiben a szavai nem lennének igazak. Valójában azt mondta: Sújtson halálra engem az Isten, ha hazudok!

szovegzar

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: