Mt 27,1-2: JÉZUST ÁTADJÁK PILÁTUSNAK

Halász Zsolt

1Πρωίας δὲ γενομένης συμβούλιον ἔλαβον πάντες οἱ ἀρχιερεῖς καὶ οἱ πρεσβύτεροι τοῦ λαοῦ κατὰ τοῦ Ἰησοῦ ὥστε θανατῶσαι αὐτόν· 2καὶ δήσαντες αὐτὸν ἀπήγαγον καὶ παρέδωκαν Πειλάτῳ τῷ ἡγεμόνι.

1 Amikor megvirradt, a főpapok és a nép vénei valamennyien azt a határozatot hozták Jézus ellen, hogy halálra adják őt. 2 Azután megkötözték, elvitték, és átadták Pilátusnak, a helytartónak.


1. Amikor megvirradt – A 26,68 elbeszélését folytatja. A szanhedrin nem tarthatott jogszerű tárgyalást az éjszaka folyamán, tehát virradatkor tartottak egy külön találkozót speciálisan annak érdekében, hogy hivatalosan meghozhassák a halálos ítéletet (ld. 26,66). Tehát igyekeztek a jogszerűség látszatát kelteni.

2. átadták Pilátusnak – Pontius Pilátus Judea tartomány kormányzója volt Kr.u. 26 és 36 között. A szanhedrint a legfőbb büntetés tekintetében a római kormányzat uralta (a szanhedrin korábban elvesztette a halálos ítélet meghozatalának jogát) kivéve azon esetekben, ha külföldiek a szent templomnegyedbe léptek. Emiatt Jézust át kellett adni Pilátusnak kivégzésre.

A vallási vezetőknek be kellett vonniuk a római hatóságot Jézus elítélésébe, mert nem volt meg a jogosultságuk a halálos ítélet meghozatalára és végrehajtására. A rómaiak elvették a vallási vezetőknek a halálos ítélet meghozatalához való jogát. Politikai értelemben kívülről nézve jobb volt a vallási vezetőknek az, ha más a felelős Jézus haláláért. Azt akarták, úgy nézzen ki, hogy  a rómaiak rendelték el a kivégzést, tehát a tömeg nem vádolhatja őket. A zsidó vezetők Jézust egy  teológiai indokkal tartóztatták le: istenkáromlás. Mivel ezt a vádat egy római bíróság nem fogadta volna el, politikai okot kellett találniuk Jézus halála érdekében. Az volt a taktikájuk, hogy Jézust lázadóként kell bemutatni, aki azt állítja, hogy ő király, vagyis fenyegetést jelent a Caesarra.

Pilátus tehát Judea és Samaria tartomány kormányzója volt Kr.u. 26 és 36 között. Jeruzsálem Judeában volt. Pilátusnak különleges élvezetet jelentett a zsidók feletti hatalmának a demonstrálása. Például, a templomi kincstárból nagy mennyiségű pénzt foglalt le, hogy felépíttethessen egy aquaductot (vízvezeték-híd). Pilátus nem volt népszerű, de a vallási vezetőknek nem volt más módjuk arra, hogy megszabaduljanak Jézustól. Ironikus módon amikor Jézust – a zsidót – a perben elé állították, Pilátus ártatlannak találta őt. Nem talált semmilyen bűnt vagy hibát Jézusban, de nem is tudott kieszelni egyet sem.

szovegzar

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: