KOL 2,8

wissbiblia3

Βλέπετε μή τις ⸉ὑμᾶς ἔσται⸊ ὁ συλαγωγῶν διὰ τῆς φιλοσοφίας καὶ κενῆς ἀπάτης κατὰ τὴν παράδοσιν τῶν ἀνθρώπων, κατὰ τὰ στοιχεῖα τοῦ κόσμου καὶ οὐ κατὰ Χριστόν·

Vigyázzatok, hogy rabul ne ejtsen valaki titeket olyan bölcselkedéssel és üres megtévesztéssel, amely az emberek hagyományához, a világ elemeihez, és nem Krisztushoz igazodik.

Az NIV angol nyelvű fordítása a következőképpen adja vissza:

See to it that no one takes you captive through hollow and deceptive philosophy, which depends on human tradition and the elemental spiritual forces of this world rather than on Christ,

azaz

Figyeljetek, hogy senki rabul ne ejtsen benneteket olyan üres és megtévesztő filozófiával, ami a Krisztus helyett inkább emberi hagyományokon és ennek a világnak az elemi spirituális erőin alapul.

ennek a világnak az elemi spirituális erői – Bár ez utóbbi fordítás inkább a dinamikus ekvivalenciának (értelem szerinti, némileg magyarázó fordítás) felel meg, mintsem a literális ekvivalenciának (szó szerinti fordítás), ez a kifejezés (a 20. versben is megtalálható ez a kifejezés; vö. Gal 4,3.9) a hamis , világi, kezdetleges vallási tanításokra vonatkozik. Pál ellenszegül a Kolossé-beli herezisnek (hamis tanítás, eretnekség), ami részben azt mondta ki, hogy az üdvösséghez az embernek a Krisztusban való hitet titkos tanításokkal és külső  fizikai gyakorlatokkal, rituálékkal kapcsolatos emberi szabályokkal kell kombinálnia, mint pl. a körülmetélés, evés, ivás és vallási ünnepek megtartása. Másrészről, amennyiben az NIV fordítása helyes, akkor az nemcsak a zsidó eredetű vallási szokásokra, hanem gonosz spirituális erőkre is vonatkozhat (ld. Róm 8,38-39; 1Kor 15,24; lásd még Ef 6,10-18; Kol 2,15; 1Pét 3,19-20).

Pál tehát minden olyan filozófia és ideológia ellen ír, ami csak emberi ötleteken, véleményeken és tapasztalatokon, vagy éppenséggel egyes emberek személyén alapul. Pál maga tehetséges és művelt filozófus volt, tehát ő nem magát a filozófiát kárhoztatja, hanem az olyan tanításokat, ami az élet problémáira adandó válaszok esetében az emberiségben és nem Krisztusban bízik. Ez a szemléletmód válik azután hamis vallássá: Itt semmi sem lenne, ha én nem lennék … A Szentlélek nekem mindent megmutat … Nélkülem a gyülekezet sehol sem lenne … Vannak olyan, az élet problémáival kapcsolatos ember alkotta nézetek, amelyek teljesen figyelmen kívül hagyják Istent. Hogy ellenállhass hamis tanításnak, használnod kell az elmédet, a szemed Krisztuson kell tartanod és Isten szavát kell tanulmányoznod.

Halász Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: