Júd 9

Pedig még Mihály angyal sem mert káromló ítéletet kimondani, amikor az ördöggel vitatkozva küzdött Mózes holttestéért, hanem azt mondta: „Dorgáljon meg téged az Úr!”

Néhány egyházatya szerint ennek a versnek az alapját egy a Kr.u. 1. századból származó Mózes testamentuma című nem kanonikus irat képezi. Az Újszövetségben találhatók más, nem bibliai művekből származó idézetek vagy azokra való utalások, mint például Aratustól (ld. ApCsel 17,28), Menandertől (lásd 1Kor 15,33) és Epimenidésztől (lásd Titus 1,12). Az ilyen jellegű felhasználás semmi esetre sem jelenti azt, hogy az idézetek vagy az azok forrásául szolgáló művek isteni ihletettségűek lennének. Csak annyit jelent, hogy a bibliai szerző az adott idézetet alkalmasnak találta arra, hogy segítségül legyen az adott mondanivaló megerősítésére, megvilágítására vagy illusztrálásárára.

arkangyal – A zsidó hagyományban az angyalok között a legmagasabb rangot jelenti (ld. 1Thessz 4,16).

Mihály – Jelentése: »kicsoda olyan nagy mint Isten«. Az Ószövetségben csak két arkangyalt említenek név szerint: Mihály (Dán 10,13.21; 12,1) és Gábriel (Dán 8,16; 9,21). Az apokrifokban vannak további előfordulások is. A Bibliában más alkalmakkor is megemlítik: Jel 12,7. Ez a két arkangyal lett a zsidó tradíció két legnépszerűbb angyala; Mihály Izráel védelmezője és általában is a legkiválóbb angyal.

az ördöggel vitatkozva küzdött Mózes holttestéért – A Bibliában nem találunk azzal kapcsolatos leírást, hogy az arkangyal vitatkozott volna valamiről is a sátánnal, vagy Mózes testének a részletes leírását sem találhatjuk meg benne, bár van reá való hivatkozás a Deut 34,6-ban. Tehát a történet Mózes testamentumából, egy ószövetségi pszeudepigráfból származik és lazán kapcsolódik a Zak 3,1-2-höz is. Nem tudjuk, hogy Júdás milyen jelentőséget szán igazából ennek a történetnek. Lehet, hogy (1) egy aktuálisan megtörtént eseménnyel kapcsolatos, vagy (2) egyszerűen egy az akkori korban jól ismert hagyományról van szó, amit mondanivalójának illusztrálására kívánt felhasználni. Ez hasonló ahhoz, amikor egy mai igehirdető felidéz egy eseményt mondjuk a Narnia krónikáiból. A nem bibliai művek idézése vagy az azokra való utalás nem jelenti azt tehát, hogy ezek a művek isteni ihletésűek lennének, különösen akkor, amikor a szentíró nem szent iratként hivatkozik azokra (14-15. versek; lásd még Pál fenti idézései).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: