Kell-e még mindig engedelmeskednünk az ószövetségi törvénynek? (A Galatákhoz írt levél margójára)

Amikor Pál azt mondja, hogy a nem-zsidók (azaz a pogányok) már nincsenek a Törvény (azaz a Tóra) előírásaihoz kötve, akkor nem azt mondja, hogy az Ószövetség törvényeit nem alkalmazhatóak a számunkra. Pál azt mondja, hogy a törvény bizonyos típusai valószínűleg nem alkalmazandók számunkra:

Ceremoniális törvények

Ez a fajta törvény speciálisan Izráel istentiszteletével áll kapcsolatban (lásd pl.: Lev 1,1-13). Elsődleges célja, hogy előre mutasson Jézusra. Emiatt ezekre a törvényekre már nem volt szükség miután Jézus halála és feltámadása megtörtént. Mivel minket már nem kötnek a ceremoniális törvények, a mögöttük álló elveket – a szent Isten tisztelete és szeretete – még mindig alkalmazandók. A zsidó-keresztények gyakran vádolták azzal a pogány-keresztényeket, hogy megszegik a ceremoniális előírásokat.

Polgári törvények

Ezek a törvényi előírások Izráel mindennapi életét szabályozták (lásd pl. Deut 24,10-11). Mivel a modern társadalom és kultúra olyan gyökeresen különbözik az akkoritól, ezért ezen irányelvek némelyike specifikusan nem követhető. Viszont a parancsok mögött álló elveknek iránymutatóknak kell lenniük a magatartásunkra nézve. Bizonyos pillanatokban Pál arra kérte a pogányokat, hogy kövessék ezen törvényi szabályok némelyikét, de nem azért, mert kötelező számukra, hanem hogy egységet mutassanak.

Erkölcsi törvények

Ez a fajta törvény Isten közvetlen parancsa (pl. a Tízparancsolat; Ex 20,1-17). Szigorú engedelmességet követel. Megmutatja Isten természetét és akaratát, és még ma is alkalmazható a számunkra. Nekünk engedelmeskednünk kell ennek az erkölcsi törvénynek, nem az üdvösség megszerzése érdekében, hanem azért, hogy Istennek tetsző életet élhessünk.

Hozzászólások letiltva.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: