Mt 21,18-22: A FÜGEFA ELSZÁRADÁSA

Halász Zsolt

18 Amikor korán reggel a város felé ment, megéhezett. 19 Meglátott egy fügefát az út mellett, odament, de semmit sem talált rajta, csak levelet. Ekkor így szólt hozzá: Ne teremjen rajtad gyümölcs soha többé! És azonnal elszáradt a fügefa. 20 Amikor látták ezt a tanítványok, elcsodálkoztak, és azt kérdezték: Hogyan száradt el ilyen hirtelen ez a fügefa? 21 Jézus így válaszolt nekik: Bizony mondom nektek, ha van hitetek, és nem kételkedtek, nemcsak a fügefával tehetitek meg ezt, hanem ha ennek a hegynek azt mondjátok: Emelkedj fel, és vesd magad a tengerbe! – az is meglesz. 22 És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok.

Mt 21,18-22: A fügefa megátkozása tulajdonképpen a nép megítélését jelenti. Máté együtt tárgyalja a fügefa megátkozását a tanítványok erre adott reakciójával, időben együtt kezelve az eseményeket, ahogy azt tette a diadalmas bevonulással és a templom megtisztítással. Márk egy valószínű időbeli rendet is megpróbál felállítani azzal, hogy az eseményeket egy kétnapos időszakban mondja el (a fügefa nem azonnal sorvadt el), míg Máté a történet irodalmi tömörítését adja át (l. Mk 11,12-14.20-25). Ráadásul Márk arra is utal, hogy nem volt fügeérés ideje. A fa az első napon reggel – a városba menet – lett megátkozva, és a második napon reggel reagálnak a tanítványok Jeruzsálembe menet a fa elsorvadására. Máté az azonnali elsorvadással az ítélet azonnali jellegét akarja hangsúlyozni, de a tulajdonképpeni mondanivaló a Mk 11,14-ben van: Senki ne egyen rólad gyümölcsöt soha többé!

Az ennek a hegynek kitétel vagy az Olajfák hegyére, vagy a Sion hegyére (Templom-hegy) vonatkozik, hiszen Jézus éppen az Olajfák hegye felől ment a Sion hegye felé. Ha a Templom-hegyre mutat, akkor ezzel Jézus a templom lerombolását és az áldozat megszűnését jósolja meg.

Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy Jézus azt üzeni nekünk, hogy tanítványként vagy van hegyeket mozgató hitem és folyamatosan (nemcsak időnként, amikor alkalmasnak találom) gyümölcstermő életem, vagy a semmivel egyenlő az életem, színtiszta önáltatás a kereszténységem, és senki nem hallhatja tőlem az evangéliumot. Vannak leveleim, díszeim, vallásos életem rituáléi, megalomániás templomi liturgiáim, a hajdan volt nagyságról emlékeim, amelyekkel vigasztalom magam, de semmi vagyok az Úr szemében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: