Mt 22,41-46: KINEK A FIA A MESSIÁS?

Halász Zsolt

41 Amíg a farizeusok együtt voltak, megkérdezte tőlük Jézus: 42 Mit gondoltok a Krisztusról? Kinek a fia? Ezt felelték: Dávidé. 43 Ő azt kérdezte: Hogyan nevezheti akkor Dávid a Lélek által urának, amikor ezt mondja: 44 „Így szól az Úr az én Uramhoz: Ülj az én jobbomra, amíg lábad alá nem vetem ellenségeidet!” 45 Ha tehát Dávid Urának nevezi őt, miképpen lehet a fia? 46 De senki sem tudott neki válaszolni egyetlen szót sem, és attól a naptól fogva senki sem merte őt megkérdezni többé.

Miután az ellenfelek (herodiánusok, farizeusok, szadduceusok) elhallgattak és nem tettek fel több rosszindulatú kérdést, Jézus  maga tesz fel nekik egy kérdést: Kinek a fia a Messiás? Az emberek legtöbbje tudta, hogy a Messiás Dávid családjából kell származnia, de nem értették, hogy maga is istenség lenne. Jézus érvelését a 110. zsoltárra építette, ami az Újszövetségben legtöbbet idézett ószövetségi fejezetnek számít. A zsoltár dávidi és isteni ihletettségű tekintélynek örvend, ami fontos az érvelés szempontjából. Viszont, ha a Jézus ellenfelei nem feltételezik, hogy a Messiás is az Úr (JHWH) isteni Fia, akkor nem tudják megválaszolni ezt a kérdést.

A 110. zsoltárban Dávid, Izráel királya és a legnagyobb tekintély, Isten lelkével betöltve azt mondja, azt mondja, hogy Így szól az Úr az én uramhoz. Az első Úr, természetesen Istent, JHWH-t jelenti. De ki más van Dávid fölött? Azok, akik úgy érvelnek, hogy a Messiásnak Dávid földi leszármazottjának kellene lennie (értsd: a fia), ezen logika alapján nem tudják azt megmagyarázni, hogy miként nevezheti őt Dávid “mesterének”, azaz urának.

a Lélek által – gör. εν πνευματι = lélekben, Lélekben

Így szól az Úr az én Uramhoz – A 110.zsoltárban Isten beszél Dávid urához, értsd Dávid feletteséhez, tulajdonképpen a Messiáshoz. Az idézet célja, hogy bemutassa, a Messiás több mint egyszerűen Dávid leszármazottja; a Messiás Dávid ura. Feltéve, hogy Máté általános célja az volt, hogy Jézust mint Dávid fiát elfogadtassa (ld. Mt 1), ez az üzenet nagyon fontos, mert a figyelmet arra irányítja, hogy Jézus nagyobb, magasabb tekintélyű kell legyen mint Dávid király, miközben Isten Fia is egyben. Egyesek szerint a 110. zsoltár rejtve magában foglalja a Messiás isteni voltát is, vagyis a Messiásnak a megtestesült JHWH-nak kell lennie.

A legfontosabb teológiai kérdés, hogy mi magunk mit válaszolnánk arra, hogy mit is hiszünk a Krisztusról. Más teológiai kérdés mindaddig lényegtelennek számít, amíg nem hisszük azt, hogy Jézus az, akinek állítja magát. Jézus a beszélgetés során nem kérte, hogy hallgatói tegyék félre értelmüket, hanem hogy legyenek nyitottak és befogadóak az új kijelentéssel kapcsolatban. A kijelentés a Szentlélekkel áthatott értelmet eléri, felpezsdíti, életre kelti ugyanúgy, mint Dávidot is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: