Mt 21,23-27: KÉRDÉS JÉZUS HATALMÁRÓL

Halász Zsolt

23 Azután bement a templomba, és miközben tanított, a főpapok a nép véneivel együtt odamentek hozzá, és azt kérdezték tőle: Milyen hatalommal teszed ezeket, és ki adta neked ezt a hatalmat? 24 Jézus így válaszolt nekik: Én is kérdezek tőletek valamit, és ha megfeleltek rá, én is megmondom nektek, milyen hatalommal teszem ezeket. 25 Honnan való volt János keresztsége: mennyből vagy emberektől? Ők pedig így tanakodtak egymás között: Ha azt mondjuk, mennyből, azt fogja mondani nekünk: Akkor miért nem hittetek neki? 26 Ha pedig azt mondjuk, emberektől, akkor félhetünk a sokaságtól, mert Jánost mindenki prófétának tartja. 27 Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.

21,23-27: A templomi elöljárók magától értetődő módon kérdezték meg Jézust arról, hogy milyen tekintéllyel kezdeményezett ilyen demonstrációt Jeruzsálemben, hiszen a hatalmon lévőket csak a hatalom megőrzése érdekli. Jézus – jó rabbinikus stílusban – kérdésükre kérdéssel válaszolt. Keresztelő Jánosnak az emberek közötti népszerűségét felhasználva Jézus a saját tekintélyét Jánoséhoz kötötte. De az elöljárók felismerték ezt a trükköt és elutasították a kategorikus állásfoglalást és a válaszadást. Így Jézus sem válaszolt nekik.

A zsidó húsvétot megelőző hét második napján Jézus három kiszélesített példázatot mutatott Isten azon vezetőkkel szembeni ítéletével kapcsolatban, akik nem bátorítják az embereket arra, hogy elfogadják a mennyek országába való meghívást, ami Jézuson keresztül érte el őket (21,28-22,14). Ezt pedig négy olyan helyzet követi, amikor a vallási vezetők csapdát állítanak Jézusnak, aki viszont leleplezi saját valódi kilétét Isten Fiaként (22,15-16).

Istentől vagy embertől? A vezetők elutasítják a válaszadást, és ez mutatja becstelenségüket. De Jézus is csapdába ejti őket, mert vallási vezetőkként most le kell küzdeniük saját tudatlanságukat. És ha azt sem tudják, hogy János Istentől küldött volt-e, akkor hogyan ítélhetnék meg azt, hogy Jézus honnan veszi a tekintélyét?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: