Mt 26,1-5: JÉZUS UTOLJÁRA SZÓL SZENVEDÉSÉRŐL

Halász Zsolt

1 Amikor Jézus befejezte mindezeket a beszédeket, így szólt tanítványaihoz: 2 Tudjátok, hogy két nap múlva lesz a páska ünnepe, és az Emberfia átadatik, hogy megfeszíttessék. 3 Ekkor összegyűltek a főpapok és a nép vénei Kajafás főpap palotájában, 4 és elhatározták, hogy Jézust csellel elfogják, és megölik. 5 De ezt mondták: Ne az ünnepen, nehogy zavargás legyen a nép között.

2. Jézus itt jövendöli meg elárulásának pontos napját.

3. a főpapok és a nép vénei – A szanhedrin papi és laikus vezetősége.

Kajafás – Josephus Caiaphas: főpap Kr.u. 18-26 között és Annás (ld. Jn 18,13), volt főpap veje, aki Kr.u. 6-15 között szolgált. Kajafás a szanhedrinnek is vezetője volt (ld. 59. vers). 1991-ben Jeruzsálem közelében találtak egy osszuáriumot (mészkőből készült láda, ami a halott csontjait tárolja), amelyen Kajafás nevének vésete található.

Kajafás osszuáriuma (csonttartója)
Kajafás nevének vésete

A fentiek alapján mondhatjuk, hogy Jézus szolgálatának idején Kajafás volt az “uralkodó” főpap, aki Annás – az előző főpap – veje volt. A római irányítás felügyelte a politikai és vallási vezető kinevezésének folyamatát is. Kajafás 18 évig volt hatalomban, sokkal hosszabb ideig, mint a legtöbb főpap, ami azt sugallja, hogy tehetséges volt és együttműködött a rómaiakkal. Ő volt az első, aki megfogalmazta Jézus megölésének a fontosságát, hogy “megmentsék” a népet (ld. Jn 11,49-50). A “megmentés” valószínűleg inkább a saját hatalmáról szólt, mert a rómaiak a lázadás csíráját is keményen elfojtották és megtorolták. Egyébként is Jézus már adott okot a hatalmasoknak az ijedségre, amikor a templomnegyed pogányok udvarának nevezett területén felborogatta a kereskedők asztalait. Ezt a rómaiak láthatták a templom északi falához kapcsolódó Antonia-erőd párkányzatáról, amit lázadásnak vehettek, és szinte biztos, hogy Annást emiatt kérdőre vonták.

4-5. Jézust csellel elfogják…az ünnepen – Amint az kiderült, a Jézus letartóztatására a legjobb alkalom a Pászka (elkerülés) ünnepén adódott. Hogy elkerüljék a lázadást, a hatóságoknak képesnek kellett lenniük arra, hogy Jézust valamiképpen titokban, az éjszaka leple alatt letartóztathassák.

nehogy zavargás legyen a nép között – Húsvét ünnepére több százezer zsidó zarándok érkezett Jeruzsálembe (ld. Mk 14,2), és az erre az időszakra eső lázadások sem voltak ismeretlenek. A vallási vezetők tudták, hogy sok ember csodálta Jézust.

Jézus megölése előre el lett tervezve. Enélkül a terv nélkül nem lett volna Jézussal szemben semmiféle népi ellenszenv-hullám. Tulajdonképpen Jézus népszerűsége miatt a vallási vezetők féltek Jézust az ünnep idején letartóztatni. Nem akarták, hogy az intézkedéseik lázadást szítsanak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: