Mt 27,27-30: JÉZUS MEGCSÚFOLÁSA

Halász Zsolt

27Τότε οἱ στρατιῶται τοῦ ἡγεμόνος παραλαβόντες τὸν Ἰησοῦν εἰς τὸ πραιτώριον συνήγαγον ἐπ᾽ αὐτὸν ὅλην τὴν σπεῖραν. 28καὶ ἐκδύσαντες αὐτὸν χλαμύδα κοκκίνην περιέθηκαν αὐτῷ, 29καὶ πλέξαντες στέφανον ἐξ ἀκανθῶν ἐπέθηκαν ἐπὶ τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ καὶ κάλαμον ἐν τῇ δεξιᾷ αὐτοῦ, καὶ γονυπετήσαντες ἔμπροσθεν αὐτοῦ ἐνέπαιξαν αὐτῷ λέγοντες Χαῖρε, βασιλεῦ τῶν Ἰουδαίων, 30καὶ ἐμπτύσαντες εἰς αὐτὸν ἔλαβον τὸν κάλαμον καὶ ἔτυπτον εἰς τὴν κεφαλὴν αὐτοῦ.

27 Akkor a helytartó katonái magukkal vitték Jézust a helytartóságra, és az egész őrség köré gyűlt. 28 Levetkőztették, bíborszínű köpenyt adtak rá, 29 tövisből font koronát tettek a fejére, nádszálat adtak a jobb kezébe, és térdet hajtva előtte, gúnyolták őt: Üdvöz légy, zsidók királya! 30 Azután leköpdösték, majd elvették tőle a nádszálat, és a fejét verték vele.


27-30. A katonák gúnyolták Jézust azzal, hogy úgy öltöztették fel, mintha király lenne; királyi színeket adtak rá és tövises koronát a további kínzás érdekében, és egy nádszálat kormánypálcaként adtak a kezébe. A tisztelet és szégyen kultúrájában a gúnyos méltatlanság Jézus, mint király felé a fizikai abúzus mellé még pszichológiai kínzást is tett.

27. helytartóság – (lat. praetorium) A kormányzó hivatalos rezidenciája és a római gárda szálláshelye Jeruzsálemben.

28. bíborszínű köpeny – A római katona skarlát (= κόκκινος) színű külső palástja. Valójában csak a Mk 15,17.20-ban és a Jn 19,2.5-ben nevezik bíbor (= πορφύρα) színűnek.

29. tövisből font korona – Ez tulajdonképpen egy a Szentföldön honos tövisbokor speciális szerszámokkal felcsavart ágait jelentette, amivel a római katonák az alvózsákjukat tömték meg (a töviseket befelé forgatva). Azért használták ezt a tövist a fekhely kitömésére, mert már akkor ismerték a növénynek az alvásra kifejtett jótékony hatását. Ezzel a növénnyel mai is készítenek ágybetéteket, amelyek a márkaneve Jeruzsálem ókori “üzleti negyede” – üzletsora – által közrefogott útszakasz (cardo) nevéből ered. / nádszál – Álkormánypálca.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: