Jób 20: A GONOSZOK JÓLÉTE MULANDÓ

Halász Zsolt

1 Megszólalt a naamái Cófár, és ezt mondta: 2 Azért kényszerít ingerültségem feleletre, és amiatt van nyugtalanság bennem, 3 mert megszégyenítő kioktatást hallok. De értelmes lelkem megadja a választ. 4 Tudod-e azt, hogy ősidőktől fogva, amióta csak ember került a földre, 5 a bűnösök vigadozása nem tarthat sokáig, és az elvetemültek öröme csak egy pillanat? 6 Ha az égig nőne is büszkesége, és a felleget érné is feje, 7 semmivé lesz örökre, mint a ganéj, és akik látták, majd ezt kérdik: Hová lett? 8 Elrepül, mint az álom, és nem találják. Eltűnik, mint az éjszakai látomás. 9 Nem ragyog már rá senkinek a szeme, lakóhelyén többé nem törődnek vele. 10 Fiai a nincstelenek kedvében járnak, mert megszerzett vagyonát vissza kell szolgáltatnia. 11 Ha ifjúi erőtől duzzadtak is tagjai, az vele együtt a porba hanyatlik. 12 Ha édes szájában a gonoszság, és nyelvével szopogatja azt, 13 ha sajnálja lenyelni, és ínyénél tartogatja, 14 eledele átváltozik gyomrában, viperaméreggé lesz benne. 15 Gazdagságot nyelt, de kihányja, hasából is kihajtja az Isten. 16 Vipera mérgét szívja, áspiskígyó marása gyilkolja meg, 17 hogy ne gyönyörködjék a folyóvizekben, a tejjel és mézzel folyó patakokban. 18 Vissza kell hogy adja, amit felhalmozott, nem élvezheti, felvásárolt vagyonának sem tud majd örülni. 19 Hiszen tönkretette, cserbenhagyta a nincsteleneket. Házat rabolt, de nem építheti majd tovább. 20 Mivel gyomra nem tudta, mi az elég, értékeit nem mentheti meg. 21 Falánksága semmit sem hagyott meg, ezért nem lesz tartós a jóléte. 22 Bár nagy bőségben él, szorult helyzetbe jut, egyszerre sújt le rá az összes nyomorúság. 23 Amikor meg akarja tölteni a hasát, rábocsátja izzó haragját, záporként hullatja rá evés közben. 24 Amikor vasfegyver elől menekül, ércíjjal lövik át. 25 Kirántja, és kijön a hátából, csillogó nyíl az epéjéből. Rémület fogja el. 26 Sűrű sötétség lesz az osztályrésze, tűz emészti meg, amelyet nem ember szított. Aki sátrában megmaradt, azt is veszedelem éri. 27 Leleplezi bűnét az ég, és ellene támad a föld. 28 Házának jövedelmét elhurcolják, szétfolyik Isten haragja napján. 29 Ezt kapja a bűnös ember osztályrészül az Istentől, ezt örökli beszédéért Istentől.

3. megszégyenítő kioktatás – Jób szavai személyesen támadják Cófárt.

6-7. Bár Cófár helytelenül irányítja tirádáit Jób ellen, helyesen beszélt a gonosz emberek vesztéről. Először is, a bűn élvezetesnek és vonzónak tűnik. Hazudozni, lopni, vagy másokat nyomorgatni, zsarolni gyakran hoz időleges nyereséget azoknak, akik gyakorolják ezeket. Némelyek régóta élnek beteges módon és bűnnel szerzett haszonnal. De a végén  mindig Isten igazsága érvényesül. Amit Cófár eltévesztett a bűnökkel szembeni ítélettel kapcsolatban az az, hogy az ítélet nem mindig érkezik a bűnös életében. Lehet, hogy a büntetés az utolsó ítéletre van halasztva, amikor is a bűnösök örökre elvágatnak Istentől. Ne legyünk lenyűgözve a gonosz emberek sikerétől és hatalmától.Isten rajtuk való ítélete biztos.

12-14. A gonosz olyan kóstoló, ami amikor eléri az ember nyelvét, méreggé válik.

15. Isten vádolja a gonosz embert, hogy kihányja gonoszsággal szerzett nyereségét.

19. Cófár sejteti, előtételezi Elifáz harmadik beszédét (22. fejezet), Jób bűneiről beszél: … tönkretette, cserbenhagyta a nincsteleneket… házat rabolt, de nem építheti majd tovább v. amit nem ő épített.

24. Más típusú fegyvernél halálosabb fegyverek.

26. tűz … amelyet nem ember szított – (Károli: fúvás nélkül való tűz) Ezt az allegóriát semmilyen körülmények között nem lehet a Szentlélek tüzeként értelmezni, mert a kontextus nem teszi lehetővé – semmi köze a kettőnek egymáshoz, és erőltetett belemagyarázás lenne. Egyértelműen csak az ítélet tüzeként értelmezhető és nemigen gondolhatunk másra. Ráadásul a Jób könyvében meg sem jelenik a Szentlélek személye.

1-29. Cófár beszéde megint csak felfedi fals feltételezést, mert az érveit tisztán arra a gondolatra alapozza, hogy Jób gonosz képmutató. Cófár azt állítja, hogy bár Jób egy ideig jó volt, de nem élt igaz módon, és emiatt Isten elvette tőle a jólétet. Cófár szerint Jób szerencsétlenségei igazolják gonoszságát.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: