Jób 21: A GONOSZOKAT UTÓLÉRI BÜNTETÉSÜK

Halász Zsolt

1 Akkor megszólalt Jób, és ezt mondta: 2 Hallgassátok meg figyelmesen szavamat, ezzel vigasztaljatok! 3 Tűrjétek el, ha én is beszélek, és miután beszéltem, majd gúnyolódhattok.

4 Hiszen nem emberek miatt panaszkodom, nem ok nélkül türelmetlenkedem! 5 Forduljatok felém, szörnyedjetek el, és tegyétek kezeteket a szátokra! 6 Ha csak rágondolok is, megrémülök, és reszketés fogja el testemet. 7 Miért maradhatnak életben a bűnösök? Magas kort érnek el, sőt meg is gazdagodnak. 8 Utódaik előttük jutnak jómódra, sarjadékaik szemük láttára. 9 Házukban béke van, nem kell rettegniük, nincs rajtuk Isten vesszeje. 10 Bikája hág, és nem hiába, tehene ellik, és nem vetél el. 11 Kieresztik kisfiaikat, mint a juhokat, és ugrándoznak gyermekeik. 12 Dob és citera mellett énekelnek, és síp hangjánál örvendeznek. 13 Jólétben töltik napjaikat, és csendesen szállnak le a holtak hazájába. 14 Azt mondták Istennek: Távozz tőlünk, nem akarunk tudni utaidról! 15 Mert kicsoda a Mindenható, hogy szolgáljuk, és mi hasznunk abból, ha hozzá folyamodunk? 16 Pedig jólétük nincs a kezükben. A bűnös tanácsoktól távol tartom magam!

17 Ugyan, hányszor alszik ki a bűnösök mécsese, hányszor éri veszedelem őket, és oszt nekik pusztulást az Isten haragja, 18 vagy lesznek olyanok, mint a szél hordta törek, és mint a pelyva, melyet elragadott a forgószél?! 19 Vagy fiainak tartogatja a veszedelmet Isten? Neki fizessen meg, hogy ő maga érezze! 20 Lássa meg saját szemével romlását, és igya ő a Mindenható izzó haragját! 21 Mert mit törődik azzal, mi lesz majd utána a háza népével, ha leteltek hónapjai?

22 Senki se oktassa az Istent, hiszen a magasság lakói fölött is ő ítélkezik!? 23 De hiszen meghal az egyik ereje teljében, minden gondtól mentesen, boldogan, 24 lágyéka csupa háj, csontjaiban zsíros a velő, 25 a másik pedig meghal keserű lélekkel, mert nem élvezhetett semmi jót; 26 egyformán a porba kell feküdniük, és ellepik őket a férgek.

27 Látjátok, ismerem gondolataitokat és az ellenem szőtt fondorlatokat. 28 Mert azt kérdezitek: „Hol van az előkelők háza, hol van a sátor, ahol a bűnösök laknak?” 29 Hát nem kérdeztétek meg azokat, akik utazni szoktak, és nem ismeritek intéseiket, 30 hogy a veszedelem napját távol tartja Isten a gonosztól, é s a harag napja elkerüli őt? 31 Ki veti szemére dolgait, ki fizet meg neki tetteiért? 32 Kikísérik őt a temetőbe, sírhalmát körülállják. 33 Édesek neki a sírgödör hantjai, hisz sok ember vonult ki utána, meg előtte is számtalan. 34 Miért akartok hát hiábavalósággal vigasztalni engem? Válaszaitok magva színtiszta hazugság.

7-16. Jób lefesti a gonosz sikerességét, ti. a gonosz prosperál, gyerekei is sikeresek, és boldog életet élnek, aztán békében halnak meg. Az egész leírás tulajdonképpen Jób saját helyzetének az ellentéte.

22. Bár szenvedései miatt össze volt zavarodva, Jób megerősítette Isten legfőbb megértését azzal, hogy megkérdezi: Senki se oktassa az Istent, hiszen a magasság lakói fölött is ő ítélkezik!? Az a mód, ahogy válaszolsz a személyes szenvedéseidre, megmutatja az Istenhez való hozzáállásodat. Ahelyett, hogy dühbe gurulnál Isten irányába, továbbra is bízz őbenne függetlenül attól, hogy milyen körülmények között vagy. Bár néha nehéz meglátni azt, hogy Isten nemcsak látja, hanem felügyeli is a helyzetedet. El kell kötelezzük, oda kell szánjuk magunkat neki, hogy ne sértődjünk meg az időzítésén.

29-33. Ha a gonosz emberek jólétbe kerülnek bűneik ellenére, akkor mi miért küzdjünk azért, hogy jók legyünk? Úgy tűnik, hogy a gonosz jól megvan a bűneivel, de van  nagyobb Bíró és lesz jövőbeli ítélet (Jel 20,11-15). El fog jönni az igazság végső helyreállítása, nem ebben az életben, hanem a következőben. Ami viszont fontos, hogy miként látom Istent a sikeresség és szegénység közepette, és nem magát a sikert vagy a szegénységet.

1-34. Jób visszautasítja Cófár gondolatát, hogy a gonosz emberek soha nem tapasztalnak jólétet és boldogságot kiemelve, hogy a valódi világban a gonosz valójában prosperál, sikeres. Lásd Zsolt 73 bővebben a gonosz emberek látható sikerességével kapcsolatban. Isten úgy cselekszik, ahogy akar az egyes emberekkel, és az emberek nem használhatják körülményeiket arra, hogy mérhessék saját kiválóságukat vagy Isten jóságát – bár néha (de nem mindig) a kettő összefügg. Jób barátai számára a siker a külvilág felé irányuló teljesítményhez kapcsolódik; Isten számára viszont a siker az illető szívétől függ.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: