Jób 22: JÓB MEGÉRDEMELTE BÜNTETÉSÉT ÉS MEG KELL TÉRNIE

Halász Zsolt

1 Megszólalt a témáni Elífáz, és ezt mondta: 2 Használhat-e az ember Istennek? Hiszen csak önmagának használ az okos. 3 Mi öröme telik a Mindenhatónak abban, hogy te igaz vagy? Van-e haszna abból, hogy te feddhetetlenül élsz? 4 Talán azért fenyít téged, mert féled őt, ezért száll perbe veled? 5 Bizony sok gonoszságod van, és bűneidnek se vége, se hossza! 6 Hiszen ok nélkül vettél embertársaidtól zálogot, és meztelenre vetkőztetted őket. 7 A szomjazónak nem adtál vizet, az éhezőtől megtagadtad a kenyeret. 8 A hatalmaskodóé az ország, a kiváltságosok laknak benne. 9 Az özvegyeket üres kézzel bocsátottad el, az árvák karjait összetörted. 10 Ezért vannak körülötted csapdák, és hirtelen rémület száll rád. 11 Rádtör a sötétség, amelyben nem látsz; vízáradat borít el. 12 Mennyei magasságban van az Isten! Nézd, milyen magasan ragyognak a csillagok! 13 És te azt kérdezted: „Mit tudhat az Isten? A sötét felhő mögül tehet-e igazságot? 14 Sűrű felhők takarják el őt, nem lát, és csak az ég peremén járkál.” 15 Az ősidők ösvényét akarod követni, amelyet álnok emberek tapostak, 6 akik időnap előtt ragadtattak el, és alapjukat elmosta az ár? 17 Azt mondták Istennek: Távozz el tőlünk! – azt gondolva, hogy semmit sem tehet a Mindenható, 18 hisz házukat javaival töltötte meg. – A bűnösök e gondolata távol legyen tőlem! – 19 Ám meglátják majd az igazak, és örülnek, az ártatlan pedig így fogja kigúnyolni őket: 20 Bizony, kiirtották ellenségeinket, tűz emészti meg még maradékukat is!

21 Légy bizalommal Istenhez, békülj meg vele, mert ennek jó eredménye lesz. 22 Fogadd el szájából a tanítást, és szívleld meg mondásait! 23 Ha megtérsz a Mindenhatóhoz, felépülsz. Ha eltávolítod az álnokságot sátradból, 24 porba dobod az aranyat, patakkövek közé az ófíri aranyat, 25 akkor a Mindenható lesz az aranyad és színtiszta ezüstöd. 26 Akkor majd megleled örömöd a Mindenhatóban, és arcodat Istenhez emeled. 27 Ha könyörögsz hozzá, meghallgat, te pedig teljesíted fogadalmaidat. 28 Amit eltervezel, sikerülni fog, világosság ragyogja be utadat. 29 Ha megaláztak, mondd ki, hogy gőgös voltál, mert azon segít Isten, aki lesüti a szemét. 30 Még azt is megmenti, aki nem ártatlan: Ha tiszta lesz a kezed, megmenekülsz.

12-14. Elifáz deklarálja, hogy Jób Isten-látása túl kicsi volt, és kritizálja Jóbot azért, hogy azt gondolja, Isten túl messzire ment a földtől ahhoz, hogy foglalkozzék vele, gondoskodjék róla. Ha Jób tudna Isten vele kapcsolatos komoly és személyes érdekéről – mondja Elifáz -, akkor nem venné bűneit ilyen könnyen. Elifáznak az az álláspontja, hogy némelyek könnyen veszik a bűnt, mert azt gondolják, Isten nagyon messze van és nem is veszi észre mindazt, ami teszünk. De az ő vélekedése nem alkalmazható Jóbra.

24. ófiri arany – Ófir: ismeretlen hely; tiszta arany forráshelye (1Kir 9,28).

25. a Mindenható lesz az aranyad – Valószínűleg Elifáz nevével kapcsolatos szójáték, ami azt jelenti: “Isten az én tiszta aranyam”.

21-30: Jób barátai néhányszor felmutatták Isten igazságának és jellemének részleges ismeretét, de gondjuk van ennek az igazságnak a való életre való alkalmazásával. Ez a helyzet Elifázzal is, aki a megtérés szép összegzését adja. Helyesen mondja azt, hogy kérnünk kell Isten megbocsájtását, ha bűnt követünk el, de állítását nem alkalmazza Jóbra vonatkozóan, aki már szeretné Isten megbocsájtását (7,20-21; 9,20; 13,23) és már élt szorosan Isten mellett. Elifáz az álomból merítve, mely az isteni tanítás eszköze lett a 4,12-21 szakaszban, Isten útmutatásait adja át anélkül, hogy megnevezné, milyen módon kapta azokat – akár álom, akár prófécia, vagy bármilyen más eszköz.

1-30. Ez Elifáz harmadik és egyben utolsó beszéde Jóbhoz. Amikor először beszélt Jóbhoz (4-5. fejezet), Jób jó tetteit dicsérte és finoman ajánlotta, hogy Jóbnak esetleg meg kellene bánnia némely bűnét. Miközben ebben a beszédben semmi újat nem mond, egyre specifikusabbá és konkrétabbá válik. Kimozdíthatatlan abbéli meggyőződéséből, hogy a szenvedés Isten büntetése a gonosz tettek miatt, és emiatt néhány lehetséges bűnt ajánl, amit Jób esetleg elkövethetett. Elifáz nem akarja legyőzni, megsemmisíteni Jóbot; a beszéd végén megígéri, hogy Jób békét és helyreállított jólétet kapna, ha megbánná bűneit és megtérne.


A megtérés mai rabbinikus értelmezései:

http://regi.zsido.com/megteres.htm

Milyen is a zsidó megtérés? Mi a lélek szerepe? – (Hagyomány XVII.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: