Zsid 2,1-4: FIGYELJÜNK A JÉZUSTÓL HALLOTTAKRA!

Halász Zsolt

Ezért tehát még jobban kell figyelnünk a hallottakra, hogy valamiképpen el ne sodródjunk. Mert ha az angyalok által hirdetett ige olyan erős volt, hogy minden törvényszegés és engedetlenség megkapta igazságos büntetését, akkor hogyan menekülünk meg mi, ha nem törődünk ilyen nagy üdvösséggel, amelyet az Úr hirdetett először? Azok pedig, akik hallották, megerősítették ezt számunkra, Isten pedig velük együtt tett bizonyságot jelekkel és csodákkal, sokféle erővel és a Szentlélek ajándékaival, amelyeket akarata szerint osztott szét.

1. A szerző az öt buzdítás közül az elsőt kezdi el (ld. 1-4; 3,1-4,16; 5,11-6,20). A hívők az Úrtól hallották az evangélium üzenetét. Az ő felsége azt igényli, hogy erős figyelemmel hallgassuk az általa mondottakat. elsodródjunk – A szerző címzetteire jellemző volt az éretlenség és a lelki lanyhaság (5,11.12). A szerző figyelmezteti őket, hogy ne térítsék el őket a népszerű vélemények, melyek körülveszik őket. Ehelyett erősen kapaszkodjanak Krisztus szavaiba, mert azok az Isten szavai.

2. angyalok által hirdetett ige – A törvényt Isten Mózesenek adta át angyalok által (ld. Deut 33,2; ApCsel 7,38.53; Gal 3,19).

3. hogyan menekülünk meg mi – Ha az a nép, amelyik hallotta az angyalok által átadott üzenetet igazságosan lett megbüntetve, amikor engedetlenek voltak a törvénnyel szemben, akkor a hívők hogyan menekülhetnének meg, amikor figyelmen kívül hagyják a nagyobb üzenetet, amit a nagyobb üzenetvivő – a Fiú – adott át? A mi ötször található meg a az 1. és 3. versben. A szerző ezeket a hívőket figyelmezteti – saját magát is beleértve – az üdvösség negligálása és a Krisztussal való egység elvesztése miatt. A nagy üdvösség (ld. Fil 2,12.13) nem lehet hivatkozási alap a megigazulásra, mert ezt az üdvösséget az Úr hirdette először. A megigazítás az Ószövetségben mondatik ki először (ld. Gen 15,6), de az Úr Krisztus volt az, aki kimondta, hogy az ő követői öröklik a királyságot és együtt uralkokdnak vele (ld. Lk 12,31.32; 22,29.30). azok, akik hallották – Az üzenetet az apostolok és szemtanúk hirdették a hívők következő generációjának (4,2; 13,7). A szerző magát is azok közé sorolja, akik nem hallották magát az Urat. Isten a megerősítést a “jelek és csodák” által adta az apostoli igehirdetéshez, és a Szentlélek ajándékain keresztül is, amelyek tanúsítják az Isteni eredetet.

4. jelekkel és csodákkal – Azokra a csodákra vonatkozik, amelyeket a Szentlélek az Úron és apostolain keresztül a Messiás eljövetelére vonatkozó régi ígéretek beteljesítéseként vitt véghez (ld. AoCsel 2,22.43; 4,30; 5,12; 6,8; 14,3; 15,12; 2Kor 12,12).

Pál a Róma 12-ben, az 1Kor 12-14-ben és az Ef 4 ír a lelki ajándékokról, amelyeknek az a célja, hogy építse a gyülekezetet, az egyházat, hogy erőssé és kipróbálttá tegye azt. Ha látjuk a Lélek ajándékait egy adott személyben vagy közösségben, akkor tudhatjuk, hogy Isten valóban jelen van ott. Ahogy megkapjuk Isten ajándékait, hálát kell neki adnunk azokért és használnunk kell azokat a gyülekezetben alázatban és a Szentlélek kontrollja alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: