Zsid 3,1-6: KRISZTUS FELJEBB VALÓ MÓZESNÉL

Halász Zsolt

Ezért, szent testvéreim, mennyei elhívás részesei, figyeljetek hitvallásunk apostolára és főpapjára, Jézusra, 2 aki hű az ő megbízójához, ahogyan Mózes is hű volt az ő egész házában. 3 Ő ugyanis Mózesnél nagyobb dicsőségre volt méltó, mint ahogyan a háznál nagyobb méltósága van a ház építőjének. 4 Mert minden háznak van építője, aki pedig mindent felépített, Isten az.5 Mózes is hű volt ugyan az ő egész házában mint szolga, bizonyságául annak, amit hirdetnie kellett, 6 Krisztus azonban mint Fiú hű a maga házához. Az ő háza mi vagyunk, ha a bizalmat és a reménység dicsekedését mindvégig szilárdan megtartjuk.

1-2. részesei – Ugyanaz a görög szó, amit az 1,9-ben “társ”-nak fordítottak. / mennyei elhívás – Ezeké a társaké, amibe beleértendő az üdvösség (1,14) és az ő jövőbeli dicsőségük Krisztusban (2,10). A Zsid szerzője a zsidó hívőket arra hívja, hogy őrizzék meg a Felkent Jézus iránti hűségüket. / Az apostol jelentése: az, akit elküldtek. Az Újszövetségben ez az egyetlen hely, ahol. ahol Jézust apostolként aposztrofálják. A cím azt jelzi, hogy Jézus Isten által küldetett, hogy kijelentse az Atyát (ld. Jn 4,34; 6,38; 7,28.29; 8,16). / Az egész házában kifejezés a Num 12,7-ből származik. A ház a szent sátorra vonatkozik, az izráelita istentisztelet centrumára. Mózes hűségesen engedelmeskedett a szent sátorral kapcsolatos isteni iránymutatásnak. Ugyanilyen módon volt Jézus engedelmes a küldetéséhez, amit az Atya adott neki. Engedelmességén keresztül új Isten házát épített, az egyházat.

3-4. aki pedig mindent felépített, Isten az: A Zsid szerzője Jézust Istennel teszi egyenlővé. Emiatt Jézus bizonnyal Mózesnél nagyobb dicsőségre … méltó (1,2.8.10). Ebben az foglaltatik kenne, hogy a Jézus halálán keresztül létrehozott szövetség sokkal dicsőségesebb, mint a Sinai-hegyen létrehozott szövetség.

5-6. A szerző folytatja Mózes és Jézus összehasonlítását. Míg Mózes mint szolga volt hűséges, addig Krisztus hűsége nagyobb volt, mert ő mint Fiú teljesítette a feladatát. / hirdetnie kellett: A frázis azt jelzi, hogy Mózes munkája a Krisztusra mutatott előre (9,10; 10,1-3). Mózes törvényének szabályai mind az emberi bűnt, mind a tökéletes megszentelődés szükségességét megmutatja, hogy helyreállítsa az embereket szent Teremtőjük számára.

Mivel a Krisztus él bennünk hívőkben a Szent Lélek által, hűségesek és reményteljesek maradhatunk a végsőkig. Nem azáltal vagyunk megmentve, hogy állhatatosak és szilárdak vagyunk a hitünkben, hanem bizalmunk és reménységünk mutatja meg, hogy a hitünk valóságos-e. Enélkül a kitartó hűség nélkül könnyen elfújhatnak bennünket a kísértések, a hamis tanítások és az üldözések szelei, viharai (ld. még 3,14).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: