Zsid 4,12-16: ISTEN IGÉJE ÉLESEBB MINDEN KÉTÉLŰ KARDNÁL ÉS JÁRULJUNK BIZALOMMAL A KEGYELEM TRÓNUSÁHOZ

Halász Zsolt

12 Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, mélyre hatol, az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait. 13 Nincsen olyan teremtmény, amely rejtve volna előtte, sőt mindenki mezítelen és fedetlen az ő szeme előtt. Neki kell majd számot adnunk. 14 Mivel tehát nagy főpapunk van, aki áthatolt az egeken, Jézus, az Isten Fia, ragaszkodjunk hitvallásunkhoz. 15 Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, de nem vétkezett. 16 Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.

12-13. Folytatódok a figyelmeztetés: a hitetlen engedetlenség nem merül feledésbe. Isten igéje – A Zsid-ben ez a fogalom általában az üdvösség üzenetére vonatkozik (13,7; ld. 4,2)., de itt az “ige” vagy “szó” Isten személyes kijelentését szimbolizálja. élő, ható, éles, mélyre hatol – Isten szava tehát úgy hat, cselekszik, mint Isten maga, olyan módon, hogy az ember legbelső gondolatai és szándékai is ki vannak téve neki. Ez a keresztény életben állandóan megtörténik.

14. főpapunk – Jézus főpapi szerepe a 2,17-ben jelenik meg először, itt kiterjeszti a szerző (4,14-5,10), később tovább magyarázza (7,1kk). áthatol az egeken – Emlékeztető arra, hogy Jézus az Atyaisten jobbján kapott helyet. Isten Fia – Jézus szerepe, mint emberi főpap egyesül Isten egyedül szülött Fiának a pozíciójával (5,5-6). ragaszkodjunk – Folytatódik az állhatatosság témája (2,1; 3,6.12-14; 4,11).

15. megindulni Jézus képes azonosulni saját népével (ld. 10,34) a saját emberi tapasztalata és az általa elszenvedett szenvedések miatt (2,10-18; különösen 17-18). kísértést szenvedett – A görög πειράζω vonatkozhat a kísértésre, ami valakinek az elbukását célozza, vagy a próbára, ami az illető megerősödését, felépülését célozza; itt alkalmazható mindkét jelentéstartalom (ld. Mt 4,1-11; Lk 22,28). nem vétkezett – Mivel Jézus mindenben megkísértetett, vagyis a személyes életének minden területén, ő (az emberektől eltérően) bűntelen maradt, és emiatt ő a valódi főpap (7,26-28; ld. 5,2-3). A kísértésekben a keresztények tudatosíthatják magukban azt az igazságot, hogy semmi, ami őket csábítja, nem ismeretlen az Uruk előtt. Ő is megérezte a bűn húzó erejét, és soha nem engedett az ilyen kísértéseknek.

16. Járuljunk (közeledjünk) (gör. προσέρχομαι = szemlélni, odamenni, közeledni) A Zsid-ben a kifejezést a szerzős konzisztensen olyan személyre használja, aki Istenre tekint, Istenre figyel, ami csak akkor lehetséges, ha az illető bűnei meg vannak bocsájtva a főpap áldozati és közbenjáró szolgálata által (7,25; 10,22). A bátorítás, hogy járuljunk, közeledjünk Isten trónjához azt foglalja magába, hogy a keresztények rendelkeznek az Istennel való személyes kapcsolat privilégiumával. bizalommal – A görög παρρησία (= merészség, bizalom, bátorság; különösen valamilyen nagyon magas rangú és/vagy hatalmú személy előtt való megszólalásra vonatkoztatva; ld. 3,6; 10,19.35). Az jelzi, hogy a keresztények jöhetnek Isten elé, és nyíltan és őszintén beszélhetnek (bár mindig megfelelő tisztelettel), anélkül hogy őket megszégyenítés vagy büntetés érné ennek során. a kegyelem trónja – az Atyaisten, Jézussal a jobbján (8,1; 12,2; 1,8) kegyelmesen segít a mennyből azoknak, akiknek szükségük van megbocsájtásra és erőre a kísértésben (ld. 2,18).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: