Zsid 12

A HIT VERSENYE

1 Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát. 2 Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült. 3 Gondoljatok rá, aki a bűnösöktől ilyen szidalmazást szenvedett el, hogy lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek.

1. A bizonyságtevőknek … fellege – A hit azon embereire való hivatkozás, akik a 11. részben szerepelnek. Ők nem szemlélődők vagy nézők, akik minket néznek; ők olyan tanúk, akik a hit igazságáig lettek megpróbálva (11,2.4-6). / teher – Valami, ami akadályozza a futót.

2. Nézzünk fel – itt azt jelenti: reménykedve és bizalommal figyelni valakire. Nekünk szükséges, hogy állandóan a Krisztusra fókuszáljunk ahelyett, hogy a körülményeinkre néznénk. / Beteljesítő – Krisztus mindent szükségest megtett, hogy kitartsunk a hitben. Ő példa és modell számunkra, mert ő vállalta a keresztet. Az ő figyelme nem a kereszten való agóniára fókuszált, hanem a koronára; nem a szenvedésre figyelt, hanem a jutalomra, vagy inkább eredményre.

3. Gondoljatok – itt az “összehasonlítást”-t jelenti, ahogy egy könyvelő összehasonlítja a mérleg különböző oszlopait. A hívőknek is hasonlítaniuk kell saját szenvedéseiket a Krisztus gyötrelmeihez és kínjaihoz, ami értük történt.

1-3. Itt azt láthatjuk, hogy sokan – nem túl esélyes jelentkezőket is beleértve – “megnyerték” a hit versenyét. A Zsid szerzője azt tanácsolja az olvasóknak, hogy erővel vágja le magáról a bűn és hitetlenség terheit, és fókuszáljanak a Krisztusra útjuk minden egyes lépésénél tudva azt, hogy Jézus volt azon a ponton, ahol mi vagyunk, és győztesen ment tovább (ld. 4,14-15). Az ilyen koncentrált kitartás lehetővé teszi számunkra, hogy be is fejezzük azt a versenyt, amit Isten adott nekünk a futásra, hogy dicsőséget hozzunk neki a folyamatban.

A keresztény élet kemény munkát is magába foglal. Megköveteli, hogy feladjuk mindazt, ami veszélyezteti az Istennel való kapcsolatunkat azért, hogy kitartóan tudjunk futni, és ellen tudjunk állni a bűnnek a Szent Lélek erejével. A keresztény élet hatékonysága érdekében Jézusra kell függesszük szemünket. Biztosan elbukunk, ha nem őrá, hanem a környezetünkre vagy magunkra figyelünk. Krisztusért kell futnunk és nem magunkért, és mindig látókörünkben kell tartanunk őt.

(folytatjuk)

Halász Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: