BEVEZETÉS A TIMÓTEUSNAK ÍRT ELSŐ LEVÉLHEZ

Próbálkozások nélkül modellezzük értékeinket. A szülők részben demonstrálják gyermekeiknek, hogy mit is tartanak fontosnak és értékesnek. A nem esett messze az alma a fájától nemcsak jól ismert szólás vagy klisé, hanem megfigyelésen alapuló igazság. Ez a tapasztalat is bizonyítja, hogy a gyermekek gyakran szüleik életmódját követik, megismételve azok sikereit és kudarcait is.

Timóteus kiváló példa arra, amikor valakit lelki rokonok befolyásoltak. Édesanyja – Euniké – és nagyanyja – Lois – zsidó hívők voltak, akik segítettek Timóteusnak élete alakulásában és támogatták lelki növekedését (2Tim 1,5; 3,15). Az első »második generációs« keresztény az Újszövetségben említve Timóteus (Τιμοθέος = istentisztelő) Pál protezsáltja, védence és az efézusi gyülekezet lelkipásztora lett. Fiatal szolgálóként Timóteus minden a gyülekezeten belülről és a külvilágból származó feszültséggel, konfliktussal és kihívással találkozott. Timóteus tanácsolására és bátorítására küldte Pál ezt a nagyon személyes levelet.

Pál az 1Tim-t kb. Kr.u. 64-ben, valószínűleg nem sokkal utolsó római bebörtönzése előtt írta. Mivel a cézárra apellált, Pált fogolyként Rómába küldték (lásd ApCsel 25-28). A legtöbb tudós úgy véli, hogy Pált kb. Kr.u. 62-ben szabadon engedték (valószínűleg, mert a »korlátozó rendelkezés« lejárt), és a következő néhány évben szabadon utazhatott. Ebben az időszakban írta az 1Tim-t és a Titusznak írt levelet. Nemsokára mindenesetre Nero császár elkezte a kereszténység kiirtására irányuló hadjáratát. Úgy hiszik, hogy ebben az időszakban Pált újra bebörtönözték, és ekkor írta Pál a 2Tim-t. A Titisznak és Timóteusnak írt két levél alkotja az ún. »pásztori leveleket«.

Pál első levele Timóteushoz megerősíti kapcsolatukat (1,2). Pál atyai tanácsát egy a hamis tanítókkal kapcsolatos figyelmeztetéssel kezdi (1,3-11), és arra ösztönzi, hogy tartsa meg a Krisztusban való hitét (1,12-20). Azután Pál áttekinti a nyilvános istentiszteletet, hangsúlyozza az imádság fontosságát (2,1-7), illetve a gyülekezeti találkozók, alkalmak rendjének kialakítását. (2,8-15). Ez vezet a gyülekezeti vezetők, felügyelők és diakónusok minősítésének tárgyalásához (3,1-16).

Pál újra a hamis tanítók ellen szól elmondva Timóteusnak, hogy miként lehet őket felismerni és miként kell nekik válaszolni (4,1-16). A következendőkben gyakorlati tanácsokat ír Pál a fiatalok és az idősek (5,12), özvegyek (5,3-16), vének (5,17-25) és rabszolgák (6,12) pasztoráló gondoskodásával kapcsolatban. Pál Timóteus buzdításával zárja levelét védelmezve saját motivációit (6,3-10), a hitben való megállás szilárdságát (6,11-12), feddhetetlen életvitelt (6,13-16) és a hűséges szolgálatot (6,17-21) erősítve.

Az 1Tim sok tanulságot, leckét tartalmaz. Ha gyülekezeti vezető vagy , figyeld meg Pál kapcsolatának jellegét ezzel a fiatal tanítvánnyal kapcsolatban – gondoskodó iránymutatását és tanácsolását. Hasonlítsd össze a saját magatartásodat a Pál által a gyülekezetet felügyelő személyeknek és diakónusoknak adott »minőségi sztenderdekkel«. Ha a hitben fiatal vagy, kövesd a valóban lelki lelki keresztény vezetők példáját, mint Timóteus, aki utánozta Pál életét. Ha szülő vagy, emlékeztesd magad arra a hatásra, amit a keresztény otthon képes a családtagokra gyakorolni. A hűséges anya és nagymama vezette Timóteust Krisztushoz, akinek a szolgálata megváltoztatta a környező világot.

ALAPINFORMÁCIÓK AZ IRATTAL KAPCSOLATBAN

CÉL: bátorítás és iránymutatás nyújtása Timóteusnak, a fiatal vezetőnek

SZERZŐ: Pál apostol

CÍMZETT: Timóteus, Pál fia a hitben

KELETKEZÉS IDEJE: Hozzávetőleg Kr.u. 64. Rómában vagy Macedóniában (valsz. Filippiben), nem sokkal Pál utolsó római bebörtönzése előtt

KÖRNYEZET: Timóteus Pál egyik legközelebbi munkatársa volt. Pál Timóteust az efézusi gyülekezethez küldte, hogy ellenszegüljön a megjelenő hamis tanításnak (1,3-4). Timóteus valószínűleg egy ideg a gyülekezet vezetőjeként szolgált Efézusban. Pál reménykedett, hogy meglátogathatja Timóteust (3,14-15; 4,13), de eközben levelet írt gyakorlati tanácsokkal Timóteusnak a szolgálatokkal kapcsolatban.

KULCSVERS: Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tiszta életben. (4,12)

KULCSSZEMÉLYEK: Pál, Timóteus

KULCSHELY: Efézus

SPECIÁLIS JELLEGZETESSÉGEK: Az 1Tim személyes levél és a gyülekezet kormányzásának és fegyelmének »kézikönyve«.

AZ IRAT SZERKEZETE

  1. A helyes hittel kapcsolatos instrukciók (1,1-20)
  2. A gyülekezetnek szóló instrukciók (2,1-3,16)
  3. A vénekkel kapcsolatos instrukciók (4,1-6,21)

Pál Timóteusnak olyan gyakorlati témákban is tanácsot adott, mint a gyülekezet vezetőinek minősítése, a nyilvános istentiszteletek, a hamis tanítással való konfrontálódás, és hogy miként kell a gyülekezeten belül a különböző emberekkel bánni. Az igaz hit és a helyes viselkedés kritikus fontosságú annak a személynek a szempontjából, aki hatékonyan szeretne vezetni vagy szolgálni a gyülekezetben. Mindannyiunknak helyesen kell hinnünk, aktívan kell részt vennünk a gyülekezetben és szolgálni egymás felé szeretetben.

AZ IRAT FŐ TÉMÁI

A helyes doktrína, tanítás

MAGYARÁZAT: Pál Timóteusnak a keresztény hit megtartását utasítja a helyes doktrína tanításán és az igaz élet »modellezésén« keresztül. Timóteusnak szembe kellett szállnia  a hamis tanítókkal, akik a gyülekezet tagjait a Jézus Krisztusban való hit általi üdvösségtől akarták más irányba vezetni.

FONTOSSÁG: Ahhoz, hogy megvédhessük az igazságot, először ismernünk kell azt. Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy Krisztus jött minket megmenteni. Tartsuk magunkat távol azoktól, akik saját hasznukra csavarják el a Biblia szavait.

Nyilvános istentisztelet

MAGYARÁZAT: A nyilvános istentiszteleten Isten és emberek felé tiszta szándékkal kell imádkozni.

FONTOSSÁG: A keresztény jellemnek evidensnek kell lennie az istentisztelet minden aspektusában. El kell távolodnunk minden haragtól, nehezteléstől vagy támadó magatartástól, ami rombolja az istentiszteletet vagy a gyülekezet egységét.

Gyülekezeti vezetés

MAGYARÁZAT: Pál specifikus instrukciókat ad a gyülekezeti vezetők megítélésével kapcsolatban, hogy a gyülekezet tisztelhesse Istent és gördülékenyen működhessen.

FONTOSSÁG: A gyülekezeti vezetőknek teljes mértékben elkötelezettnek kell lenniük Krisztus személyével és ügyével kapcsolatban. Ha új vagy fiatal keresztény vagy, ne félj a gyülekezeti vezetői pozíciótól. Keresd keresztény személyiséged fejlődésének a lehetőségét! Légy abban biztos, hogy Istent keresed és nem a saját ambícióidat.

Személyes fegyelem

MAGYARÁZAT: Fegyelemre van ahhoz szükség, hogy valaki vezető lehessen a gyülekezetben. Timóteusnak – mint minden pásztornak – vigyáznia kellett motivációira, hűségesen kellett szolgálnia és feddhetetlenül kellett élnie. Minden pásztornak morálisan és spirituálisan egészséges állapotban kell magát tartania.

FONTOSSÁG: A jó spirituális állapot érdekében fegyelmezned kell magad az Isten igéjének tanulmányozásában és az annak való engedelmességben. Dolgoztasd meg spirituális képességeidet!

Gondoskodás a gyülekezetről

MAGYARÁZAT: A gyülekezetnek felelőssége van a tagjai szükségleteivel kapcsolatban, különösen a betegek, a szegények és az özvegyek esetében. A gondoskodásnak túl kell lépnie a puszta jószándékon.

FONTOSSÁG: A hívők családjáról való gondoskodás mutatja meg krisztusi hozzáállásunkat és valódi szeretetet jelenít meg a hitetleneknek.

Halász Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: