Amikor elkezdte teremteni Isten az eget és a földet…

A teremtéstörténetben elmondottakból világos, hogy a bibliai szerző(k) leírása a hatnapos teremtéstörténetben saját korának világképét tükrözi és világismerete nem haladja meg a kor emberének a természettudományos ismereteit. A teremtéstörténet keletkezésének idői és térbeli környezetének (a zsidóság babiloni száműzetésének időszaka) vallástörténeti vizsgálata alapján az is kimutatható, hogy a Teremtés könyvének első fejezete tulajdonképpen teológiai vitairatként fogható fel, amely demitologizálja a kozmosz teremtését és teológiai tartalmat közvetít, ill. SEMMI ESETRE SEM fogható fel természettudományos tudósításként. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a létezők rendjét és keletkezését irodalmi rendben írja le (első három nap a szétválasztás, a második három nap a felékesítés műve), de ez az irodalmi rend a Genesis időrendi összefüggésében genetikus renddé, a teremtés részleteinek egymásutániságává áll össze. Vagyis a kozmoszból (= rendből) kozmológia lett. A bibliai értelmezés során sokszor használt “lelki” üzenet terminusát kifejezetten »hitbeli« jelzőre cserélném, mert a »lelki« jelzőt manapság nyakra-főre használják, csak még senki nem határozta meg, hogy az mit is takar pontosan (bár leginkább valamiféle pszichológiai utalást jelent). A teremtéstörténet (ahogy egyébként az egész Biblia) teológiai, azaz Istenről szóló kijelentéseket és meggyőződéssel vallott hitbeli tartalmakat közvetít, és alapvetően ezeket kell feltárni, mert a hitbeli tartalmak határozzák meg a további emberi gondolkodás és az Istenről szóló beszéd mintáit, ill. az emberi cselekvés módjait az egyénnél és a közösségben egyaránt.

Itt több lényeges kérdés is felmerül:

  • Hogyan kell értékelni a bibliai szövegben bemutatott világrendet és a benne érvényesülő genetikus (hat nap alatti teremtés) rendet?
  • Hozzátartoznak-e ezek a kijelentések a bibliai szerző által tanított hitigazságokhoz, vagy más szerepük van?
  • Úgy tanítja-e a teremtés hat napra kiterjedő folyamatát és a hátterében meghúzódó világképet, mint a hit igazságát, vagy pedig mindez csak keret, amelyben a szerző a teremtéshit igazságait jeleníti meg?

Általánosan érvényes válaszként megfogalmazhatjuk, hogy a bibliai szerző, vagy más néven a szentíró a mitologikus (Enuma elis, Agyagtáblák üzenete, Marduk felemelkedése stb.) világképpel szemben akar alapvető igazságokat kijelenteni:

  1. a világ nem isteni, hanem egy felette álló, egyetlen személyes Isten akaratából létezik;
  2. az ember ne cserélje fel az egyetlen igazi Isten tiszteletét azzal, ami nem Isten; a természet és ami benne van nem lehet vallásos vagy kultikus tisztelet és imádat tárgya – üdvösséget egyedül a világ feletti személyes Istentől várhat;
  3. világos eligazítást ad a monoteizmus kérdésében: egyetlen személyes Isten van, és ez az egyetlen Isten világfeletti, vagyis nem része a világnak (szemben a mitologikus világértelmezéssel), és a világ sem az ő része;
  4. (a 2. századi keresztény dogmával szemben, ami nem közvetlen bibliai kijelentésből táplálkozik) Isten nem a semmiből valamit teremtő, hanem a káosz erőinek megfékezésével rendet (kozmoszt) teremtő Isten – ezzel is szembe kell nézni.

A fentiek alapján világos, hogy a Genezis könyvének első szakaszait szó szerint értelmezni és szó szerint vallani sem zsidó, sem keresztény szempontból nem lehet, mivel metaforákkal allegorikusan megfogalmazott kijelentéseket tartalmaz, pontosabban az egész egy metafora.

Cikkem címe egyébként arra a biblaifordítói dilemmára utal, mely szerint a Gen 1,1 mind nyelvi, mind történeti értelemben legitim fordítása a lehetne az alábbi:

Amikor Isten elkezdte teremteni az eget és a földet, a föld kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de óriási szélvihar volt a vizek felett.

Halász Zsolt


További ajánlott olvasmány: Kezdetben teremtette Isten

Amikor elkezdte teremteni Isten az eget és a földet…” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: